فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مولوی*، حمید ایماندار، حسن زرنوشه فراهانی صفحات 9-30
    دیدگاه ها متعدد و بعضا متناقض از مفهوم و گستره تاریخی نگری در تفسیر متن وحیانی در اندیشه دانشمندان معاصر دین پژوه، لزوم گونه شناسی، تحلیل و تنقیح دیدگاه ها برای ارائه رویکردی اعتدالی و ضابطه مند را منجر شده است. سه رویکرد «تاریخی نگری به معنای تکوین متن وحیانی در بستر تاریخ»، «شکل گیری قرآن کریم تحت سیطره فرهنگ عربی» و «تاریخ مندی برگرفته از مبانی هرمنوتیک فلسفی» از مهمترین رویکردهای چالش برانگیز در میان معاصران است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی نشان داده است که تاریخی نگری در صورتی مقبول است که صرفا به مثابه رویکرد معرفتی، مبین قرائن تاریخی مقارن عصر نزول باشد و به هویت عینی اصل متن وحیانی خدشه وارد نکند. همچنین نشان داده است که برخی گونه های فهم تاریخی متن همچون «تفسیر با ابزار هرمنوتیک فلسفی» و یا «تفسیر ادبی معاصر» در برخی تقاریر آن به خاطر وجود اشکالاتی باید تصحیح و تعدیل گردد. ازاین رو، قرآن کریم در عین ناظر بودن بر واقعیت های عینی زندگی مخاطبان عصر نزول، واجد هویتی ماورائی و معلول مشیت الهی است و نه معلول متغیرهای بشری تا با دگرگونی آنها تحول یابد.
    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی، تاریخی نگری، هرمنوتیک فلسفی، تفسیر ادبی قرآن، اندیشمندان معاصر
  • عبدالله زکی*، قاسم ابراهیمی پور صفحات 31-52

    نظریه تکوین عقل عربی به دلیل نگاه انتقادی آن، بارها از سوی پژوهشگران مختلف عربی و اسلامی و از زاویه های گوناگون مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این نوشتار با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و انتقادی تلاش شده است به مفاهیم و اندیشه های غربی که در طراحی این نظریه به کارگرفته شده، پرداخته شود. این مفاهیم عبارتند از: تفکیک عقل به دو قسم «عقل برسازنده یا کنشگر»[1] و «عقل برساخته یا متعارف» [2] از آندره لالاند، انگاره مثلث گاسدورف که مبتنی است بر رابطه میان انسان، خدا و طبیعت، «ساختار ناخودآگاه» استروس، «ناخودآگاه معرفتی» پیاژه و «اپیستمه»، «تحلیل ساختاری» و «تحلیل تاریخی» فوکو. یافته های تحقیق نشان می دهد که علی رغم انسجام ساختاری نظریه، جابری مفاهیم فوق را از زمینه ی اصلی آن جدا و در زمینه کاملا متفاوت به کارگرفته است. ضمن اینکه راهبرد روش شناختی نظریه به منظور ساختاری دیدن فرهنگ عربی نیز با اشکال مواجه است، زیرا با فرض اختلافاتی که جابری ترسیم می کند، امکان ساختاری دیدن آن به مثابه یک کل واحد منتفی می گردد.

    کلیدواژگان: جابری، عقل عربی، عقل برساخته، عقل برسازنده، اپیستمه، ناخودآگاه معرفتی
  • محمدعلی کاظم بیگی*، سعید سالاری صفحات 53-76

    یکی از سرفصل های آسیب شناسی تمدن ها بررسی عوامل چالش زا و موانع پیش روی آن هاست. این بررسی، واکاوی مجموعه عواملی است که با اعوجاج در نهضت تمدنی و فرهنگ شهری، آن را از مسیر اصلی و یا شتاب متناسب با دوره زمانی و تاریخی اش دور می سازد. مقاله حاضر در پی آن است تا با استخراج داده های مربوط به موانع تمدنی از آثار مالک بن نبی، متفکر الجزایری و اندیشه گر حوزه ی تمدن، و تحلیل و سنجش آن ها، نمایی از چالش های پیش روی حرکت تمدنی ارائه کند که مالک موفق به شناسایی آن ها شد. در ادامه و پس از دسته بندی اطلاعات، تحلیل هر یک از عوامل و همچنین مواجهه با آنها بر مبنای اندیشه بن نبی خواهد آمد. در کنار این، نقدهایی نیز بر تلاش فکری او ارائه شده است. تحقیق کنونی از نوع کیفی، متکی بر روش تحلیلی- توصیفی با استفاده از متن کاوی تطبیقی و طبقه بندی اطلاعات است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که گستره ای از عوامل فرا تمدنی و ویژگیهای درون تمدنی، در دو بستر اصلی ذهن و روابط اجتماعی، بازیگران غالبی هستند که از حرکت و نهضت تمدنی جلوگیری می کنند.

    کلیدواژگان: حرکت تمدنی، موانع تمدنی، مالک بن نبی، استعمارپذیری، افول تمدن
  • سیده سمیه صدیقی* صفحات 77-102
    پلورالیسم در لغت به معنای کثرت گرایی است که در حوزه های مختلف مطرح می شود. پژوهش حاضر به بررسی و نقد کثرت گرایی اجتماعی از دید محمد شحرور می پردازد. پلورالیسم اجتماعی، عبارت است از پذیرش کثرت و تنوع در حوزه نهادهای مدنی، احزاب، جمعیت ها و عقاید ناظر به مصالح اجتماعی. شحرور برای اثبات کثرت گرایی اجتماعی مورد نظر خود، ادله ای را ذکر کرده که مهم ترین آنها استناد به آیات قرآن و سیره نبوی است. در این تحقیق، سعی بر آن است که دیدگاه و ادله شحرور در مورد پلورالیسم اجتماعی، تبیین و مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا، نخست با مراجعه به تالیفات شحرور، مقصود او از جامعه پلورال، جامعه وحدت گرا و ویژگی های هر یک بیان شده است. سپس دلایلی که وی بر مدعیات خود اقامه کرده، ذکر و پس از آن، رویکرد کثرت گرایانه وی نقد و اشکالاتی بر آن وارد شده و در انتها، به بیان دیدگاه مختار در مورد پلورالیسم اجتماعی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پلورالیسم، کثرت گرایی اجتماعی، التعددیه، الاحادیه، شحرور
  • حسن عبدی* صفحات 103-125

    ابعاد اندیشه سیاسی علامه طباطبایی (ره) کدام است؟ این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی - تاریخی به این نتیجه رسیده است اندیشه سیاسی - اجتماعی علامه طباطبایی (ره) بر پایه زمینه های سیاسی - اجتماعی جهان اسلام و ایران شکل گرفته است. هم چنین اندیشه وی نظام به هم پیوسته ای مبتنی بر مبانی نظری خاصی است که آن را از نظام های فکری (دینی و غیردینی) متمایز می سازد. افزون بر این، وی نظریه های بدیعی در حوزه سیاست مطرح کرده است؛ از جمله نظریه استخدام، اعتباریات، فطری بودن حکومت و ولایت، و واقع گرایی سیاسی، هم چنین او تلاش مجدانه ای نسبت به پیاده کردن دیدگاه های اجتماعی - سیاسی خود در جامعه ارائه کرده است.

    کلیدواژگان: اندیشه اجتماعی، اندیشه سیاسی اسلام، اسلام سیاسی، فلسفه اجتماعی اسلام، ایران معاصر، علامه طباطبایی (ره)
  • وحیده فرشباف زیرک کار*، حمیدرضا سروریان صفحات 127-150

    در منظر ملکیان جمع عقلانیت و معنویت راه رهایی است و گزاره های دینی به جهت تعبدی بودنشان غیرعقلانی اند و انسان مدرن نیازمند معنویت توام با عقلانیت است که به کاهش درد و آلام انسانی بینجامد. در مقابل، به عقیده شهید مطهری معنویت همان دین و حقیقت اسلام است و از لوازم فطرت بشر است که دین به تعالی رساننده این نیاز فطری است و تعبد محض و غیر عقلانی را از ساحت اسلام دور می داند. جوادی آملی شالوده طرح معنویت را بر اصل هماهنگی نظام تکوین و تشریع پی ریزی می کند که هر امر معنوی از پشتوانه تکوینی برخوردار است و تعالیم دینی از سنخ حقایق اند که به صورت اعتبار ظاهر شده و به شکل دین تجلی یافته اند. ما در این مقاله با مقایسه اندیشه های آنان به تحلیل و نقد نظریات ملکیان پرداخته ایم. ما حصل بحث آن است که ادله نظریه پرداز ناتمام بوده و از تحلیل منطقی متقن برخوردار نیست و به دیدگاه پراگماتیستی می انجامد.

    کلیدواژگان: دین، معنویت، عقلانیت، ملکیان، مدرنیته، مطهری
|
  • Mohammad Molavi *, Hamid Imandar, Hasan Zarnooshe Farahani Pages 9-30
    Existence of multiple viewpoints and sometime inconsistent regarding the concept and area of historical views in understanding of revealed context in contemporary scientist's thought has led to the necessity for typology and analysis of different views for achieving modest and regulated approaches. There are three different opinions among the contemporary scholars as follow: ''Historicity as a formation of revealed text in the context of the history''; "formation of revealed text under the control of Arabic culture: and "Historicity based on Philosophical hermeneutics principles". Current study via descriptive – analysis methods has shown that historicity is accepted when explains the historical evidence and event of the time of the revelation of the Qur'an and does not damage to the objective identity of revealed text of the Qur'an. Also, it has shown that some types of historical understanding like as "exegesis through philosophical hermeneutics" or "Contemporary literary commentary" because of some difficulties, must be correct and adjust. Therefore, the Noble Qur'an in addition to observing the realities of the life of the descending audience has a transcendental identity and does not change with changing environment Keywords: Critical Analysis, Historicity, Philosophical Hermeneutics, Contemporary Literary Commentary, Contemporary Scholars.
    Keywords: Critical Analysis, Historicity, Philosophical Hermeneutics, Contemporary Literary Commentary, Contemporary Scholars
  • Abdullah Zaki *, Ghasem Ebrahimipour Pages 31-52

    Because the critical outlook of the theory of the configuration of the Arabic wisdom has been repeatedly examined and evaluated by various Arab and Islamic scholars from various aspect. In this article, we have tried to investigate the western concepts and ideas that Jaberi has repeatedly used in the design of his theory because of his familiarity with Western philosophy. The most important and key concepts that constitute the main components of Jaberi's theory of Arabian reasoning are: the division of reason into two forms: "la raison constituante" and "la raison cnstituee" by Andrew Laland, Gassdorf's conception of the triangle based on the relationship between Human, God and Nature, Strauss's "unconscious structure", Piaget's "epistemic unconscious" and "epistemic", "structural analysis" and "historical analysis" of Foucault. The method of this study is descriptive-analytical and critical. Meaning that, after describing the concept, it is analyzed in the process of theory the formation and its place in the whole Jaberi theory system, and then critically and methodically criticized.

    Keywords: Arabic Wisdom, Unconscious Structure, Epistemic Unconscious, Jaberi
  • MohammadAli Kazembeyki *, Saeed Salari Pages 53-76

    This article, by examining the works of Algerian thinker Malik Ben Nabi, seeks to extract data on civilizational barriers from his works and, by analyzing them, provides an overview of the challenges of civilization and civilizational movements. The challenges Malik Ben Nabi has gained during the course of his studies of the growth and decline of civilizations. In this paper, after classifying the information obtained, we will analyze each one as well as presenting a solution to those factors based on the thought of Malik Ben Nabi. The type of this research is qualitative and relies on an analytical-descriptive research methodology with reference to adaptive information and classification of information. The results of this research show that the range of influential transnational factors along with the internal characteristics in the two main domains of the mind and social relations are the dominant actors that hinder the movement and civilization movement.

    Keywords: Civilization, Civilizational Barriers, Malik Ben Nabi, Decline of Civilization
  • Somayyeh Seddighi * Pages 77-102
    Pluralism in the word means pluralism, which is spoken in different fields. The present study examines and criticizes social pluralism from the point of view of Muhammad Shahrour. Social pluralism is the acceptance of plurality and diversity in the domain of civil society institutions, parties, populations, and societal views. To prove his social pluralism, Shahrour cites arguments, including the reference to the verses of the Qur'an and the prophetic tradition. In this research, we have attempted to elucidate the view and arguments. In this regard, by referring to the proverbial compilations, he is referring to the pluralistic and unifying society and the characteristics of each. The reasons for his claims are then outlined, followed by his criticism of his pluralistic approach, and some drawbacks. And lastly, the author's view of social pluralism is discussed. Pluralism, Social Pluralism, Prudentialism, Prayer, Prudence.
    Keywords: Pluralism, Social Pluralism, Prudentialism, Prayer, Prudence
  • Hassan Abdi * Pages 103-125

    What are the dimensions of political thought of Allameh Tabatabai (RA) This research, using the analytical-historical method, has come to the conclusion that the political thought of Allameh Tabatabai (RA) is based on the socio-political background of the Islamic world and Iran. Besides, his idea is a system of interconnections based on certain theoretical foundations that distinguish it from intellectual systems (religious and non-religious) In addition, he has presented some novel theories in the field of politics, including the theory of recruitment, credentials, innate government and provincialism, and political realism. Allameh had a great effort in applying his political-social theory to his own society.

    Keywords: Social Thought, Political Thought of Islam, Social Philosophy of Islam, Contemporary Iran, Allameh Tabatabai (RA)
  • Vahideh Farshbaf Zirakkar *, Hamidreza Sarvarianhr Pages 127-150

    Spirituality and it’s relation to wisdom and religion has been always a hot topic of discussion amongst scholars in the field of religions. Mr. Malekian, Shahid Motahhari, and Allameh Javadi Amoli are among such scholars. According to Malekian’s view because of being imitative, religion’s statements are not logical and modern man needs spirituality together with rationality so that they can decrease human sufferings and sorrows. This doctrine is called road to freedom. Spirituality and it’s relation to wisdom and religion has been always a hot topic of discussion amongst scholars in the field of religions. Mr. Malekian is among such scholars. This doctrine is called road to freedom. The purpose of the present study is to describe and compare this viewpoint in order to reach analysis and inferences regarding their fundamental principles. The design of the study is descriptive-analytic using library techniques and software in the field of humanities.

    Keywords: Rationality, Spirituality, Religion, Malekian